Negovanje intimnosti, II. del

Mehkoba naših dlak – narava človeka

Lani junija so se mi vnele bezgavke pod pazduho. Zdravnica ni vedela zakaj, zato mi je odsvetovala britje za nekaj časa, če bi bilo slučajno od tega. Moram reči, da sem se kar malo oddahnila, saj je to pomenilo, da se mi ni treba briti nekaj časa in imela sem dober izgovor, da si puščam rasti dlake in sem v tem svobodna. ‘Doctor’s orders!’ Prej sem namreč že pomislila na kaj takega, a moram priznati, da nisem bila dovolj pogumna. Bala sem se obsojanja, nesprejetosti, pogledov, sramu in nelagodnih občutij znotraj mene ob zanikanju lastne narave.

Celo poletje sem preživela pri jezeru, prvič z dlakami pod pazduho. Lepota izkušnje me je popolnoma prevzela! Presenetila so me vsa občutja mehkobe, nežnoanimal-cat-face-close-up-416160sti in ženstvenosti, ki so me oblila. S tem dejanjem sem se izklopila iz družbenega programa, ki trdi da je brez dlak lepše ter se tako lahko bolj povezala z naravo. Počutila sem se svobodno, kot otrok. Čisto. Zavedala sem se, da sem v ranljivem položaju, da nekateri gledajo in obsojajo. Zato se je v meni rodila globlja spoštljivost do drugih in do svoje odločitve ter lastne integritete.

Nedavno mi je prijatelj iz Italije dejal, da če si ženska v Italiji ne bi pobrila nog, nikoli ne bi mogla dobiti fanta. Nekaj najstrašnejšega in najhujša kazen za človeka je, da je izločen iz skupnosti, kar ženska, ki zaradi svojega telesa ne more dobiti partnerja, je. Nekateri se posmehujejo takim temam, vendar imajo ti programi manipulacije zelo globoke posledice v naši družbi, so namreč zelo močni in učinkoviti in v človekovo dostojanstvo zasekajo kot s sekiro.

Že več žensk sem slišala pripovedovati, da so najhujše poglede na njihove neobrite noge ali pazduhe dobivale ravno s strani žensk. Moški se velikokrat sploh ne obremenjujejo, če imajo njihove dame kosmate noge, pazduhe ali grmičke. Kontrola nadzorovanja, ki jo izvajajo razne posameznice in seveda tudi posamezniki, je kontrola nad človekovo svobodo in naravo. Ni jemati nedolžno teh družbenih programov, ki omejujejo ljudi z manipulacijo zasramovanja in s tem podpirajo kozmetično industrijo. Ter na še globljem nivoju, človeka razmejujejo od narave in ga na tak način delajo pokornega in obvladljivega.

Letos komaj čakam občutek naravnosti, igrivosti in ženstvene mehkobe, ki se rodi, ko pokažem svetu, da sem ‘le’ človek – del narave. Nič več, nič manj. Dlake so ustvarjene za našo zaščito, so del našega telesa, naše biti, naše narave. Ni čudno, da nosijo energijo mehkobe. In večkrat se spomnim notranjega glasu, ki mi pravi: dlake, kot lasje, so naša primarna moč. Naj si jo dovolimo, vsaj vsake toliko, začutiti.

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.