O meni

Leja BenedičičLeja Benedičič je ustanoviteljica Plesa Srca – Prayer in Movement, s katerim ljudem pomaga, da osvobodijo svoje telo in duha ter v polnosti zaživijo svoje potenciale. Leja je samostojno ustanovila metodo naravnega energijskega gibanja v Avstraliji ter tam odvodila prva plesna izobraževanja, v Sloveniji pa plesne delavnice ustvarja že 10 let. Njena največja strast v življenju je poleg plesa, spoznavanje energijskega sveta in osebna rast, kar združuje v Plesu Srca. Je tudi mama in direktorica družinskega podjetja z lastno proizvodnjo. Verjame, da svoj pravi potencial lahko prizemljeno živimo v polnosti na vseh življenjskih področij tukaj in zdaj, ter da smo lahko v svoji polni moči v vsaki situaciji, kar sama dokazuje s svojim življenjem. S plesom in zdravilnimi terapijami pomaga tudi drugim, da to dosežejo.


Ples Srca 

Leja BenedičičSvojo prvo plesno delavnico sem ustvarila v Sydneyju, Avstraliji. Nekaj let kasneje mi je prijateljica, ki je aboriginske krvi, zaupala, da aborigini trdijo, da je Avstralija zemlja, na kateri se pleše. Tam sem tudi prvič izkusila večjo plesno skupino zavestnega plesa. Zemlja se je odprla in me vzela v svoje jedro. Spoznala sem, da sem na takem plesišču doma.

Tudi Slovenija je zemlja, na kateri se pleše. Moj oče je mojo mamo spoznal tako, da jo je povabil na ples. Jaz sem plesala že od malega, tudi moja mama je in stara mama. Glasba, ritem in ples nam teče po žilah. Ter globoka povezanost z naravo.

Preplesala sem mnogo plesnih tehnik, najdlje pa sem se zadržala v sodobnem plesu. Vsak ples mi je čudovit, me navdahne in sprosti. Vendar se v vseh teh plesih nikjer nisem zares našla. In maja sem vsakič iz plesnih dvoran pobegnila na dolge sprehode v naravo.

Ko sem sama plesala, se je v moji biti odprla radost, zlila sem se s glasbo in s sabo, skozi ples sem včasih izjokala solze, ki so čakale, da z mene umijejo vse, kar mi ne služi več. Počutila sem se živo, srečno in celo. Zakaj tega nisem uspela občutit na drugih plesnih podih, kjer se je atmosfera prepajala s tekmovalnostjo ali egom? Vedno me je spremljaj občutek ločenosti.

In takrat sem se morala spustit globlje vase, da sem lahko poiskala te odgovore. Morala sem povezati delčke. Kje naj pleše moja Duša, ki v plesu navdihuje druge? Strast do iskanja resnice in tistega, kar je v življenju po navadi skrito zadaj, me je pripeljalo do jedra svojega Srca. In tam sem plesala, v tem občutku, v tej zavesti, polnem energijskem prostoru in to sem delila z vami.

Ko sem takrat prvič zaplesala v Avstraliji na delavnici zavestnega plesa, sem z vso navdušenostjo pisala prijatelju: »Pa jaz to delam že celo življenje!!« S tem sem se rodila, s tem sem prepojena in obožujem ta občutek svobode. Neskončno sem hvaležna za prepoznanje globoke milosti v plesu, ki me objame s svojo mehkobo in se lahko popolnoma prepustim in zaupam Duhu plesa. Takrat plešem na krilih Angelov.

In moj namen je, da to ekstazo izkusi čim več ljudi, ter spozna, kako lepo je živeti.

Zato zapleši v Srcu z mano tudi ti!

Moje Srce pa boste lahko bolje začutili skozi moje pisanje s klikom tukaj.


Ples med Svetlobo in Temo

jazsmall
foto@ Tina Lašič

Od vedno je bila z mano velika ljubezen do Življenja. Do Topline. Z mano je že od nekdaj modrost, predanost iskrenosti in Resnici. Tega se nisem naučila, rodila sem se s tem. Težko je opisati moje notranje doživljanje sveta, ki se velikokrat razkriva v svoji bolečini in milini. Dolgo časa mi je bilo težko razumeti, zakaj ljudje delujejo na načine, ki so boleči, jaz pa sem v sebi čutila globok Mir in Toplino.

V otroštvu me obišče sveloba. Pridem domov. Vem, da sem doma. Vem, da sem eno z  vsem ter da sem kreatorka. Obišče me tudi tema. Ta nikoli ne čaka. Izkušnja obeh svetov. Leta kasneje sem prvič slišala za moč misli, energijo. Leta kasneje sem ozavestila, kaj se mi je zgodilo. Nenehen ples med svetlim in temnim, ki se mu reče človeška izkušnja na Zemlji. »Katerega volka boš nahranila Leja?« bi vprašali ameriški staroselci.

Moj prvi pogovor z Bogom je bil preko molitve v tretjem razredu. S sosedom sva nekajkrat šla k verouku. Bila sva namreč edina v razredu, ki nisva bila kristjana, vendar naju je radovednost premamila. Moje srečanje z institucijo se je kaj kmalu končalo, ko me oče ni želel voziti k nedeljski maši. »Kar peš pojdi,« mi reče s prisrčno zbadljivostjo. Udobje in radost sta me rešili pred institucijo, vendar mi na kraj pameti ni padlo, da ne bi bila povezana z Bogom, z vsem kar je. Molitvenik in globoko vedenje, da imam neposreden stik s svetim, mi je zadostovalo …

Študij kitajščine me odpelje v budistični tempelj na Taiwanu, kjer se prvič učim meditacije. Nune imam zelo rada, vendar vem, da tam ni vse tako kot bi moralo biti. Nune so začudene, ker hočemo imeti fante. »S fanti so sami problemi. V zakonu se vsi prepirajo,« se nam smejijo. Jaz se jim smejim nazaj in vem, da je to popolnoma skregano z zdravo pametjo. Kasneje mi tantrični budizem to potrdi in me pelje v najgloblje izkušnje ekstaze in enosti ter spoznam, da je Bog lahko le tu doma.

Težke življenjske izkušnje me vodijo globlje. »Ne more biti tako, ne more tako zelo boleti…!« S pomočjo Duha in mnogih čudovitih ljudi, ki me spremljajo v življenju, si upam izkusiti, da lahko boli še bolj, da te življenje večkrat zlomi. Vendar mi Duh pokaže, da le z namenom, da spoznavam globoke življenjske resnice. Odkrivam, kako se Srce lomi le zato, da se lahko odpre ljubezni. Da se v temo potopim zato, da moje Srce lahko posveti tja z Ljubeznijo.

In vmes se uresničijo želje, potovanja, ustvarim Ples Srca. Ples, darilo moje mame, prednikov in moje Duše. Kako zelo ljubim ta občutek svobode, to belo svetlobo, to ekstazo bivanja, da želim svoj dar deliti tudi z ostalimi, da bi lahko to izkusili. Vedno bolj slišim glas Srca in stopam v svojo moč, da si mu upam slediti, kljub strahovom. In to delim z drugimi: »Poglej, da se. Marsikaj se da! Nek občutek je, neko stanje bivanja, ko veš, da je vse v redu in to te preplavi z globokim zadovoljstvom. Prostor Srca. In vsak ima dostop do tega, kar pomeni biti človek.

Zato zapleši v Srcu z mano tudi ti!«

Moje Srce pa boste lahko bolje začutili skozi moje pisanje s klikom tukaj.


Učitelji, ki so me in me spremljajo na moji poti Srca

Spontani obiski svetlobe.
Kozmična Mati – spontana iniciacija v Sveto Maternico.

Izobraževanja:

Clairvision, ZDA, Šola za meditacijo in terapije, od 2018
Pir Zia Inayat-Khan, red Inayatiyya, sufijska delavnica, predavanja, od 2019
Rudolf Steiner, predavanja, knjige, od 2018
Matej in Mateja Šetinc, terapije, delavnice, meditacije, od 2017
Miha Bavec – Transformacija d.o.o., Vodstvena akademija, Komunikacija, 2018-2019, 2020
Ger Lyons, Ancient Celtic Healing, trening delavnice za zdravilce, od 2010 do 2018

Melita Zupančič, Srce™, terapije in mentorstvo, od 2012-2017
Postavitev družine: Matej Škufca, Gregor Guštin, Carl Peter Strommer, od 2011
Tantrične prakse: Sasha Cobra, Polona Sepe, Somananda, Leyolah Antara, Aina Greta, Olivia Bryant, od 2014
Maja Bratuž, Onkraj utvar, od 2011-2015
Rosen Method, BiH, 2013
Zen retreat, Ryushin Paul Haller, 2013
Human Potential, I., II. module, Avstralija, 2010
Aboriginsko zdravljenje ter sveti kraji, Bob Crombie in Gerry Bostock, Avstralija, 2010
Budistični tempelj Xinzhu, budizem in meditacija, Taiwan, 2003 in 2010
Vipassana meditacija, Italija, 2009

Tečaj terapevtske Tuina masaže, Kitajska, 2005
Tečaj tajske masaže, Tajska, 2005

Plesna izobraževanja:

Caroline Carey, Middle Earth Medicine Ways, 2021
Azul, One Dance Tribe, Amara Pagano, od 2019
5 Ritmov: Bojana Boh Podgornik, John Kelly, Ted Dawnson, Adam Barley, Jonathan Horan … od 2010

Ishmech – ples brez forme, vrtenje po Mevlani, Kristina de Ventus, od 2014
Movement Medicine, Susannah and Ya’Acov Darling Khan, od 2012
Sylvain Meret, Dance Movement Therapy in Tarot, 2014
Dervish in progress, Ziya Azazi, 2013
Michelle Mahrer, Radiance, Sydney, 2010
Sodobne plesne tehnike, kontaktna improvizacija in plesno gledališče 1999 – 2009
Jazz balet, hip hop, flamenko, tango, butoh …

Največ pa me seveda nauči Življenje, tisto realno in prizemljeno.
Moje Srce boste lahko bolje začutili skozi moje pisanje s klikom tukaj.