Zakaj mi je čas menstruacije tako ljub

Kaj se dogaja na energijskem nivoju, ko imamo menstruacijo? Zakaj je menstruacija meditacija? Kaj pomeni obdobje menstruacije za ženske? Zakaj je ta čas tako dragocen ter kaj lahko naredimo, da začnemo to odkrivati v sebi?

V zadnjih desetletjih ženske delamo ogromne spremembe v polju zavesti do menstruacije. Zavedamo se, da je to zelo pomemben čas v katerem se dogajajo globoki energijski procesi, ki so za nas zelo pomembni. Ženske, ki smo že polno zajadrale v njen tok in se mu pustimo vodit, si želimo, da bi se tega zavedalo čim več žensk, da bi lahko v polnosti uživale v svoji ženstvenosti in da bi za njeno moč izvedele vse deklice, da bi lahko v polnosti in dostojanstvu prestopile v obdobje ženske. Tako bi vse ženske lahko res v polnosti cvetele.

Vedno sem intuitivno raziskovala čas menstruacije, tudi v prejšnjih obdobjih, ko še ni bilo toliko zapisanega o tem, da je mesečna krvavitev blagoslov. Z leti sem vedno bolj doživljala in spoznavala dejstvo, da bolj ko se sprostim v energijski tok menstruacije, lažje vse skupaj steče. Ko nisem bila obremenjena s šolanjem ali delom, ko sem se zdravo  prehranjevala in se vsak dan gibala ter bila polna energije, takrat PMS-a ni bilo. Telo mi je takoj pokazalo, da radostno življenje, ki me napolni z energijo in poskrbi, da je moje telo dobro pretočno, vpliva na to, da nimam bolečin, močnih čustev ali ostalih težav v času mesečnega perila.

Dvakrat se mi je zgodilo, da sem bila v napornih športnih situacijah (kolesarjenje in bordanje), ko sem ravno dobila menstruacijo z močnimi krči in šibkostjo telesa. Nisem se imela kam umakniti, se spočiti, zato sem se gnala naprej. Vsakič se je po eni uri te forsirane aktivnosti zgodil energijski preboj v telesu, tok je stekel in jaz sem se počutila fantastično. Res mi je bilo zanimivo opazovati te telesne procese in vedno bolj sem spoznavala, da je vse v pretoku.

mailPotem pa se je moje življenje začelo poglabljati in tudi sama nisem vsakič želela splezati na Triglav, le da bi me nehalo boleti. Vedno bolj sem osvajala ženske principe in načine delovanja, ne pa samo aktivnih, moških pristopov, ki velikokrat forsirajo telo po nepotrebnem. Začela sem opažati, da se moj pretok energije nekaj dni pred menstruacijo popolnoma obrne navznoter in teče po notranjih prostorih, ki jih trenutno še raziskujem (odslikava kozmično temo in neskončni mir). Opazila sem tudi, da se v prvem, najbolj bolečem dnevu menstruacije, okrog mene pojavi neka gostota. Jaz sem temu rekla oblak nežnosti ter začela uživati v tem. Neka prisotnost me je objela in bolj ko sem se sproščala v to, bolj me je to nosilo skozi dan ter mi pomagalo, da sem se spoprijela z vsakdanjimi aktivnostmi. Ko je prišel krč, bolečina, sem se pogumno in s podporo tega ‘oblaka’ spustila vanj. V svojem večletnem učenju sproščanja sem namreč spoznala, da je marsikatera bolečina zastoj energije, da se je treba pogumno spustiti v bolečino, da te popolnoma preplavi in le na tak način se večkrat potem raztopi. Tako je tudi z menstrualnimi krči, ki so se počasi z leti začeli raztapljati v nežno toplo energijo, ki greje moj trebuh.

Šele nekaj let kasneje sem brala o energetskih procesih med menstruacijo. Beli oblak, ki sem ga zaznavala, kot mojo notranjo podporo in spremenjeno stanje, je dejansko Višji Jaz, ki se takrat spusti v energijsko polje ženske in pomaga ter pelje skozi procese čiščenja, ki se dogajajo v telesu. Na fizičnem nivoju se, poleg hormonskih sprememb, stanjša membrana med desno in levo polovico možganov, kar pojasni globlje uvide. Istočasno pridejo na površje vse plasti našega energijskega polja, kjer so odtisnjene travme, pretekla življenja in vse kar se je nabralo skozi mesec. Te senčne energije grabijo po našem telesu, spreminjajo hormonsko ravnovesje in povzročajo bolečine ter ostale preglavice. Takšni procesi lahko žensko, ki tega ni zavestna, popolnoma sesujejo. Koga le ne bi?

In ko to vse ozavestimo in v telesu začutimo, lahko spoznamo kakšno čudovito obdobje in priložnost je to za nas. Takrat šele lahko jasno razložimo svojim moškim naše dogajanje in jih podučimo o tem. Tudi oni so sestradani tega vedenja in njihova vloga podpore in spoštovanja svetosti menstrualnega procesa jim je bila v zadnjih tisočletjih odvzeta. Narava ženskam nudi ta dragoceni čas, posebno stanje bivanja, ko lahko pogledamo vase in ozavestimo svoje notranje procese. Energija v nas je takrat zelo silna, saj smo v svoji polni moči, ko spustimo vase našo božansko esenco Višjega Jaza. Tako smo se pripravljene soočiti z našo bolečino, senco, ki jo nosimo. Velikokrat ženske v času menstruacije opravijo čiščenje še za ostale družinske člane. Ko se zavemo teh močnih, silnih procesov narave ter kako zelo pomembni so, takrat spoznamo, da je to blagoslov. V sebi se ponižno priklonimo pred mogočnostjo svojega bitja in se prepustimo toku narave v nas.

Če se le da, je dobro, da si takrat vzamemo čas zase. Iz izkušenj pa vem, da lahko tisti dan, če tako nanese, postorim vse in se z vsem lahko soočim. Zaupam toku bele svetlobe, se vanj čisto prepustim, se zmehčam in le samo sem ter opravljam svoje delo. Če sem čisto iskrena, proces zaznavam kot nekakšno omamo ali ‘zadetost’ in prav uživam v spremenjenem stanju zavesti, ko potujem skozi nekakšen prehod. Včasih kakšno delo še lažje opravim. Na začetku sem mislila, da me bodo ljudje v službi ali doma čudno gledali ali ne odobravali mojega stanja. S časoma pa sem ugotovila, da jih nič ne moti oz. tega sploh ne opazijo, ker se dejansko jaz umaknem s poti – postavim se v svoj tok. In vedno, ko smo v svojem izvornem pretoku, ne motimo nikogar. To je zakon življenja.

Želim si, da bi prišel čas, ko bi vse ženske bile ozaveščene glede lastne moči, res pa je, da je treba na tem delati in v ta razvoj je treba vlagati svojo energijo in čas, ker nam je bilo žal to védenje odvzeto. Ženske morajo znotraj sebe spoznati veliko novih stvari, saj je obdobje menstruacije za marsikatero žensko velik izziv. Včasih prevelik, sploh za tiste, ki jih neznosno boli, ki jim je slabo, imajo migrenske glavobole, potrebujejo močne protibolečinske tablete, včasih injekcijo proti krčem … V teh primerih je nadvse dobrodošlo energijsko zdravljenje maternice, odpiranje blokad v medenici, čiščenje linije prednikov in ozaveščanje travm iz teh in preteklih obstojev. Marsikaj nosimo v svojem genskem in dušnem zapisu in dobro je v to pogledati. Iz svoje prakse vem, da žensk že po nekaj terapijah, ni več tako bolelo kot prej, drugače so doživljale perilo ter začele so zaznavati energijo svojega telesa.

Veselim se časa menstruacije, ker me pelje na potovanje vase. Ker smo ženske v tako močnem energijskem stanju takrat, so se v mnogih kulturah v preteklosti (in na srečo se to zbuja tudi v tem času) umaknile in skupaj krvavele ter raziskovale svetove lastne podzavesti, dobivale uvide za dobrobit svoje skupnosti, družine … Ameriški staroselci pravijo, da ženske lahko s to energijo ubijajo. No, hvala bogu nam danes tega ni treba več početi, lahko pa uporabimo to energijo za našo osebno rast ter samospoznavanje. Vsakič znova se zavedam, kako dragoceno je to doživljanje ter da ta dragoceni čas ne bo večno trajal. Zato je zame vsaka menstruacija posebej darilo, ki me popelje skozi prostore, kamor nima vstopa vsak. Hvala Mati Narava.

Povzeto iz lastnih izkušenj in del Samuela Sagana.

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.